Blog teme

Saveti za započinjanje posla kao šivač

Šivenje je jedna od najstarijih zanata, a s vremenom je postala jedna od najvažnijih industrija u svetu. Šivenje se primenjuje u proizvodnji svih vrsta odeće, tekstila, sportske opreme, automobilskih sedišta, nameštaja i još mnogo toga. Ova industrija je vrlo dinamična i učinkovita u odgovoru na potrebe potrošača i trendove u modi. Ako imate strast prema šivenju i razmišljate o pokretanju vlastitog posla, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da započnete svoj biznis u šivenju.

 1. Napravite poslovni plan:

Kao i u svakom drugom poslu, važno je napraviti poslovni plan. U poslovnom planu morate definisati svoju viziju i misiju, ciljeve i strategije, te predvideti troškove i prihode. Takođe, trebate odrediti koji su vaši ključni proizvodi ili usluge, te koja je vaša ciljna publika. Da li želite samo da radite posteljine ili su vam lakše popravke… Neka to bude biznis po vašim uslovima. Preuzmite kontrolu!

 1. Registrujte svoj posao

Pre nego što počnete s radom, morate registrovati svoj posao. Ovo može uključivati ​​registraciju vašeg poslovanja u odgovarajućim agencijama (APR), dobivanjem dozvola i licenci, te registraciju poreza.

 1. Izgradite svoj brend

Izgradnja vašeg brenda je ključna za dugoročni uspeh vašeg posla. Razmislite o imenu vašeg poslovanja, logotipu i vizualnom identitetu. Ovi elementi će vam pomoći da se razlikujete od drugih na tržištu i da stvorite prepoznatljivost.

 1. Pronađite svoju nišu

Šivačke usluge mogu biti vrlo različite, od izrade odeće po narudžbini, prepravke odeće, popravke i održavanja, pa do proizvodnje specijalizovanih proizvoda poput sportske opreme. Pronalaženje svoje niše može vam pomoći da se usredotočite na svoje ključne proizvode i usluge, te da izgradite svoju reputaciju.

 1. Stvorite svoju radnu prostoriju

Potrebna vam je radna prostorija za vaš posao. Ova prostorija može biti u vašem domu ili iznajmljena prostorija. Važno je imati dovoljno prostora za zalihe materijala, radnu površinu, mesta za krojenje i opremu za šivanje.

 1. Nabavite potrebnu opremu

Osim šivaće mašine, potrebni su vam i drugi alati i oprema poput makaza, metara, igala, itd.

 

Evo i kompletan spisak šta vam sve treba da započnjete posao a da ga možete kvalitetno obavljati:

 • šivaća mašina
 • endlarica za urednu obradu ivica
 • set igala za razne materijale (koža, streč, univerzalne, jeans…)
 • metar
 • špenadle
 • lenjir (redovan , krivuljar)
 • krojački papir na koji ćete vaditi krojeve
 • krep traka
 • konci mali i veliki kalemovi
 • materijali razni-ili nabavka po potrebi
 • rokovnik u koji vodite porudžbine i rokove koje ste dogovorili sa mušterijom
 • rokovnik gde beležite svoje izdatke, promet… naravno zavisno od šifre delatnosti biće vam potrebna i kasa..
 • Preporučljivo je imati i vrsnog knjigovođu koji će vas posavetovati i usmeriti da bude sve po propisima i po zakonu.

U mnogim zemljama postoji zakonska obaveza da se posao registruje i dobije odgovarajuća dozvola i licence pre početka poslovanja.

Stoga je važno da proverite zakone i propise u vašoj zemlji i regiji pre nego što započnete posao.

Takođe, čak i ako nemate puno klijenata na početku, preporučljivo je da se registrujete i dobijete dozvole kako biste imali legalan posao i izbegli eventualne kazne i probleme sa zakonom.

Registrovanje posla može vam pomoći i u izgradnji vašeg brenda, te u povećanju poverenja klijenata u vašu uslugu.

Uz to, biti registrovan kao posao omogućava vam pristup određenim poslovnim resursima, kao što su bankovni računi za poslovanje i mogućnost kupovine veće količine materijala od dobavljača. Nakon nekog vremena pozitivnog poslovanja na raspolaganju su vam i razni krediti kako za razvoj posla tako i za eventualnu kupovinu poslovnog prostora itd.

Postoje i raznorazni fondovi koji izdvajaju finansije kako bi podstakli mlade preduzetnike, kao što je nacionalna služba za zapošljavanje u obliku sredstava za samozapošljavanje (300 000 din za 2023. god)

Na njihovom sajtu možete naći potrebne dokumente kao i način proijave i uslove. Tu su i „Fond za razvoj“ „Pokrajinski sekretarijat za privredu“ i razni drugi…

Ono što je poželjno da imate osim ljubavi prema ovom zanatu i veštinu i znanje, a ulaganje u svoje znanje svakako treba da bude među prioritetima, bilo da je to stručna literatura usko vezana za vaš zanat ili u marketing kako biste se lakše izdvojili među konkurencijom i bili zanimljivi za klijente..

Srećno u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva i snova 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *